Articol Cosmopolitan Man / Ediția de toamna 2019
COSMOPOLITAN MAN:
Termenul „lider” a apărut relativ recent în vocabularul nostru, cel puțin în cel uzual – ne puteți spune cum am făcut trecerea de la „șef” la „lider”, a existat un moment cheie în evoluția societății românești?
ALIN COMȘA:
E adevărat că în limbajul uzual termenul de lider a început să fie folosit relativ recent. Însă știm că în istoria românilor apar mereu lideri care reușesc să influențeze societatea și timpul lor. Cred că mai degrabă, putem vorbi despre o confuzie care apare între cei doi termeni – șef și lider. Aș spune că ceea ce e cu adevărat grav este scenariul în care cel ce joacă rolul de șef se consideră lider. O întrebare ajutătoare ar fi: ce înseamnă șef? Într-o accepțiune generală, fără a da o definiție de DEX, vorbim despre existența implicită a unei ierarhii – unde șeful este superior celor cu care lucrează. Nu același lucru se subînțelege atunci când vorbim despre lider. Cu toate că liderul conduce, nu poziția ierarhic superioară este scoasă în evidență, ci mai degrabă ideea de echipă. Trecerea de la noțiunea de șef la cea de lider s-a petrecut involuntar. Angajații din companii au început să înțeleagă, în ultimii 10-15 ani, faptul că li se pot recunoaște meritele și că a lor contribuție este parte a întregului numit rezultat. În felul acesta, în mod firesc șefii dispar lăsând loc liderilor.
COSMOPOLITAN MAN:
De unde am preluat acest concept? Exista un model ideal in acest sens: un business, o țară?
ALIN COMȘA:
Termenul de lider este întâlnit din cele mai vechi timpuri. Ceea ce mi se pare spectaculos este faptul că întotdeauna s-a vorbit despre aceleași calități pe care un liderul ar trebui să le aibă. Interes pentru oameni, formarea și dezvoltarea unei echipe, creșterea calităților celor aflați în echipă, determinarea și implementarea unei viziuni, influențarea pozitivă a unui grup de oameni – iată doar câteva exemple. Găsim toate acestea comportamente la Alexandru Macedon, la Marcus Aurelius, la Martin Luther King cât și Mahatma Ghandi, Bill Gates sau Spiru Haret. Așadar nu contează țara sau tipul de business – leadership se poate face oriunde și în orice moment al istoriei. E adevărat că unele țări, prin programe educaționale specifice, pun mare accent pe învățarea comportamentelor de leadership. Acest fapt influențează în mod firesc aria de business din respectivele zone.
COSMOPOLITAN MAN:
Cum ați descrie acest cuvânt, dacă ați fi cel care îl redefinește în DEX, de exemplu?
ALIN COMȘA:
Lider este cel ce crește calitatea oamenilor din echipa sa. Liderul găsește și implementează viziunea comună a unei echipei. Liderul este cel care știe să motiveze chiar și atunci când el însuși este demotivat.
COSMOPOLITAN MAN:
Dar, din experiența cu cei pe care îi pregătiți sa devină lideri – care sunt cele mai mari provocări, care sunt cele mai grele limitări culturale, sociale pe care bărbații lideri trebuie sa le depășească?
ALIN COMȘA:
În primul rând un lider trebuie să accepte că procesul de învățare este continuu. Cred că una dintre cele mai mari provocări este cea legată de acceptarea faptului că liderul învață neîncetat. În plus, mai există pericolul a ceea ce se numește zonă de confort. Îmi place să spun că zona de confort este inconfortabilă. Această zonă, care promite ceva deja știut, de obicei ne ține pe loc. Nu mai apare nimic nou și de aceea este foarte posibil ca totul să devină incomod. De ce? Pentru că lumea evoluează. Fiind într-o continuă mișcare, este nevoie ca liderul să fie într-o continuă mișcare. Bărbații, uneori sunt rigizi în alegerile lor și acest fapt contravine nevoii de evoluție. Un alt comportament specific bărbătesc este cel legat de verbalizarea sentimentelor și a trăirilor. Bărbații nu sunt la fel de buni ca femeile la acest capitol. Este într-adevăr o provocare. Un lider lucrează cu emoțiile și trăirile celor pe care îi conduce. Este nevoie să știe să motiveze și pentru acest fapt este necesar să știe să transpună în cuvinte aceste trăiri.
COSMOPOLITAN MAN:
Când intrați într-o sala pentru prima oara, va dați seama imediat cine poate fi un lider de succes?
Știu că oricine poate deveni lider. Este nevoie doar să conștientizeze în primul rând faptul că este posibil și în al doilea rând este nevoie să-și dorească acest lucru. Restul e dăruire, muncă și interes pentru cei din echipă.
COSMOPOLITAN MAN:
Care sunt cele mai importante calități ale unui lider și ce nu ar trebui sa facă niciodată un lider?
ALIN COMȘA:
Am vorbit mai sus despre calitățile unui lider – sintetizez: liderul crează lideri. Calitățile unui lider țin de capacitatea sa de a se pune în slujba oamenilor pe care-i conduce. De aici și îndemnul: urmează-mă, sunt chiar în spatele tău! Este știut faptul că liderul conduce fără a ieși în evidență. Omul din echipă este cel ce culege laurii reușitei. În același timp, liderul lucrează cu un instrument foarte sensibil care se numește încredere. Această încredere pe care o dă oamenilor pe care-i conduce n-ar trebui să fie pierdută niciodată. Se știe că în momentul în care încrederea în lider scade, conducerea de tip leadership devine imposibilă.
COSMOPOLITAN MAN:
Am auzit multi manageri spunând ca nu au timp să se ocupe de angajații lor, pentru ca au atâtea griji, responsabilități, taxe de plătit etc. Ce i-ați sfătui?
ALIN COMȘA:
🙂 Să înțeleagă faptul că management nu înseamnă leadership. Managerul are ca principal obiectiv obținerea rezultatului folosind oamenii și instrumentele administrative. Liderul are ca obiectiv central obținerea rezultatului prin oameni. Dacă oamenii nu cresc, este posibil ca rezultatul să se lase așteptat. Orice manager care nu înțelege că principala resursă pe care o are la dispoziție, este cea umană, va sfârși prin a-i pierde.
Fii lider! by Alin Comșa
- Zona de confort este inconfortabilă! Fii mereu pasionat de efort!
- A comunica eficient înseamnă să-ți pese! Dacă nu-ți pasă de oamenii din echipa ta probabil ești doar un șef!
- Liderul crează lideri! Asigură-te că oferi oamenilor tăi sprijin pentru a deveni mai buni!
- Nu trata egal pe inegali! Oamenii din echipa ta sunt diferiți, tratează-i diferit, motivează-i diferit!
- Urmează-mă, sunt chiar în spatele tău! Asta nu înseamnă că te ascunzi în spatele echipei. Liderul este responsabil pentru ne-reușitele echipei. Oamenii sunt responsabil pentru reușitele echipei.
- Fii tu însuți! Toți ceilalți sunt ocupați!
- N-am întâlnit niciodată un lider autentic care să nu muncească mult.
- Muncește mai mult, aduce noroc!Liderul este în slujba oamenilor săi iar oamenii săi sunt puterea și viața viziunii sale!
- Fiecare om care te urmează este un răspuns pozitiv la întrebarea Sunt un lider? Prețuiește aceste răspunsuri!